Utan marknadsföring är det svårt att lyckas som företagare med zimpler casino. Din förmåga att göra reklam, kommunicera och få kunder kan ibland vara lika viktigt som själva produkten eller tjänsten.

Driva företag
Det är både en utmaning och mycket roligt att driva eget företag. Du är ansvarig för allt, samtidigt som du också kan påverka vad du gör med din vardag. Vad du vill arbeta med och tjäna pengar på. Många svenskar drömmer om att vara sin egen, särskilt som globaliseringen öppnat upp möjligheter att jobba hemifrån på ett sätt som inte funnits tidigare. Du kan bokstavligen sitta i en stuga i fjällen samtidigt som du har klienter i Chile. Men du måste få kunder. Vägen går genom marknadsföring.

Marknadsföring
Aldrig har det varit så nödvändigt att satsa på marknadsföring som nu. Eftersom alla är på nätet och har lika stor chans att synas, så blir konkurrensen väldigt stor. Förr konkurrerade svenska företag primärt bara mot andra svenska eller nordiska företag. Nu är det mot hela världen. Det är gratis att skapa ett konto på sociala medier och börja marknadsföra företaget – vilket innebär att alla också gör det. Vissa framgångsrikt, andra inte.

Vilka är din målgrupp?
På internet handlar nästan allt om målgrupper. Du kan inte sälja cyklar eller kläder till alla, utan du måste hitta rätt matchning mellan vad du har att erbjuda och vilka som vill köpa av dig. Din målgrupp. Det är klokt att försöka vara så smal som möjligt. Låt oss säga att du säljer cyklar. Det är väldigt stor skillnad mellan att sälja mountainbikes till sportiga personer som vill ta en helikopter upp på en bergstopp och sedan cykla ner, och att sälja cyklar till fyraåringar. Båda vill ha en cykel, men prisnivån, kvaliteten och vilken slags reklam som fungerar är helt olika. Om du ska starta ettSkriva företag är det smart att tänka igenom målgrupp redan från början. Det bästa är om du själv är en del av målgruppen. Då kommer du förstå vilka behov de har och kommer troligtvis också kunna kommunicera bättre med dem.

Vad är då en målgrupp? Det kan vara företagare som jobbar hemifrån, företagare som primärt arbetar från bilen, 20-åringar som håller på med ridsport eller pensionärer som springer maraton. Kombinera gärna olika parametrar, som arbete, ålder, kön, intressen och behov så har du större möjligheter att verkligen lyckas.

Var finns din målgrupp?
När du vet vilken målgrupp som du ska satsa på behöver du nå dem. Hitta var de finns på nätet. Eftersom plattformar förändras är detta en pågående process. För 15 år sedan var Facebook det självklara valet. För fem år sedan Instagram, medan det idag lika gärna kan vara TikTok.

Oavsett vilken plattform du är på så ska du starta ett företagskonto. Så ser folk att du är ett företag. Med ett företagskonto får du mer statistik samt möjlighet att länka till din sajt samt annonsera. Viktiga verktyg för att lyckas. Försök inte att finnas på alla plattformar, utan satsa på en eller två plattformar.

Uthållighet vinner i längden
Det finns ingen quickfix. För att lyckas med marknadsföringen måste du lägga upp intressant material på sociala medier varje dag. Eller i alla fall nästan. Du bör lägga upp så mycket material som plattformens algoritm vill ha för tillfället. Just nu är det inne med film. Alla plattformar promotar korta filmer, från Youtube till Facebook. Om några år kan det vara något annat som är i ropet. Det viktigaste är dock att du skapar reklam som verkligen kommunicerar med din målgrupp och håller ut. Uthållighet kommer att göra dig till en vinnare och lyckad företagare.